Röda juläpplen

Idag är jag i Trolska skogen och gör fältarbete för min avhandling. I tomtens stuga fanns en skål med vackra, röda juläpplen. De röda äpplena hör ju julen till och lite då och då får jag frågan om hur det kommer sig. Svaret på det är ganska enkelt: äpplen var en av de goda saker som gick att lagra till jul i en tid då självhushåll var en självklarhet och köpt godis något man bara fick i undantagsfall. Vackra som dekorationer var de också, först i julträden och senare i julgranen som började bli vanlig mot slutet av 1800-talet i välbärgade hemjulapplen-i-tomtens-stuga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s