Föreläsningar och berättarstunder

Tora Wall är ofta ute i landet och håller föreläsningar och berättarstunder på museum, bibliotek, skolor, föreningar, festivaler, marknader och i alla andra sammanhang där det finns människor som vill lyssna. Maila till torawall@gmail.com om ni vill anlita henne! Nedan finner du några exempel på föreläsningar och berättarstunder men Tora anpassar gärna sitt framträdande till olika ämnen, sammanhang och åldersgrupper efter era önskemål. Under rådande omständigheter går de också att få som digitala framträdanden!

Föreläsningar:

Skogen som förtrollad plats. Om skogens väsen i folktron och magiska platser i skogen

Skogen har en särskild plats i människors hjärta. Idag är skogen för många en plats för stillhet och rekreation. Mellan trädens stammar och bakom mossbelupna stenar lockar det förflutnas folktro vår fantasi och inspirerar populärkulturens berättelser. Men det förflutnas förtrollade skog var på många sätt annorlunda. En farligare plats, där både fysiska umbäranden och tanken på övernaturliga väsen hotade ensamma vandrare, kolare, jägare och andra som hade ärenden ut i vildmarken. Folkloristen Tora Wall berättar i det här föredraget om skogen, och dess väsen, i bondesamhällets folktro, sägner och sagor med paralleller till nutidens föreställningar och berättelser om skogen.Tid: 60-80 minuter (inklusive tid för frågor). Ålder: vuxen. Pris: efter överenskommelse.

Vättar, jättar, diser och troll: föreställningar om väsen under vikingatid och medeltid

Berättelser om väsen har funnits långt tillbaka i tiden, kanske lika länge som det funnits människor. Osynliga för det mesta, men ständigt närvarande, befolkade de skogen, havet, bergen och underjorden i det förflutnas föreställningsvärld. I det här föredraget svarar jag på frågor som: Vilka väsen berättade man om? I vilka källor hittar man material om dem? Hur kan berättelserna om väsen tolkas och vilka funktioner kan föreställningarna ha haft för dåtidens människor? Hur påverkades föreställningsvärlden av kristnandet? Varmt välkomna till det förflutnas förtrollade värld! Tid: 60-80 minuter inklusive tid för frågor. Ålder: vuxen. Pris: efter överenskommelse.

Folktrons väsen

Folkloristen Tora Wall berättar om bondesamhällets folktro kring magiska väsen som skogsrået, näcken, tomten, trollen, älvorna, vittror, vättar och många fler. Hon skräddarsyr gärna framträdandet efter era önskemål och om det är ett eller flera väsen ni är särskilt intresserade av är det bara att säga till! Tid: 60-80 minuter inklusive tid för frågor. Ålder: vuxen. Pris: efter överenskommelse.

Folktrons väsen i konsten
Skira älvor dansar i gryningsdimman, näcken spelar på sin fiol i forsens virvlar. Tomten
vakar över den snötäckta gården i sällskap med katten. Trollen tassar på tysta fötter
mellan skogens träd och bergakungen blickar ensam upp mot stjärnhimlen. Folktrons
väsen har inspirerar många nordiska konstnärer: John Bauer, Jenny Nyström, Theodor
Kittelsen, Louis Moe, Ernst Josephson och Elsa Beskow är några exempel och det finns
många fler. Deras tolkningar av väsen har i sin tur påverkat vår tids föreställningsvärld
kring naturen och det förflutna.
Folkloristen Tora Wall berättar i denna föreläsning utifrån sin forskning vid Åbo
Akademi om hur folktrons väsen har gestaltats i konsten genom tiderna, med särskilt
fokus på 1800-talets naturromantik. Med utgångspunkt i denna blickar hon både
bakåt och framåt. Hur skiljer sig de konstnärliga tolkningarna av väsen från den äldre
folktrons föreställningar? Vilken roll har väsendena i nutidens föreställningsvärld? Hur
påverkar konsten vår fantasi och bilden av historien? Tid: 60-80 minuter inklusive tid för frågor. Ålder: vuxna
Pris: efter överenskommelse

Havets magi

Om sjöjungfrur, havsfolket, selkeis och fruktansvärda odjur som gömmer sig under vattenytan. En saltstänkt föreläsning om folklore knutet till havet.Tid: 60-80 minuter inklusive tid för frågor. Ålder: vuxen. Pris: efter överenskommelse.

Jul, midsommar, påsk och Halloween

Tora Wall kommer gärna till er och berättar om folktro och traditioner knutna till årets olika högtider (en eller alla, vilket som passar er).Tid: 60-80 minuter inklusive tid för frågor. Ålder: vuxen. Pris: efter överenskommelse.

En midsommarnattsdröm och trolska skogar: om teater och folklore

Beskrivning kommer snart….

Berättarstunder:

Troll, älvor, vättar och andra mystiska väsen: berättarstund för hela familjen

En mysig, stämningsfull och lite lagom skrämmande berättarstund om väsen. Sagoberättaren Tora Wall tar med hela familjen till en värld fylld av mystiska varelser och spännande berättelser. Du får lära dig att hitta trollens skatter, hur du binder näcken, var vättarna bor och vart du skall gå för att få se älvorna dansa. Och så får du höra sagor om kloka och modiga barn som inte låter sig skrämmas av vare sig spöken, varulvar eller jättar. Tid: 60 minuter. Ålder: alla (eller anpassad till en viss åldersgrupp) Pris: efter överenskommelse.

Den förtrollade skogen

Låt sagoberättaren Tora Wall ta dig med till den förtrollade skogen och möta alla de mystiska väsen och underliga varelser som lever där. Och så får du höra sagor om barn som går vilse och hittar rätt igen, lurar elaka häxor och dumma jättar och hittar träd med gyllene äpplen. En stämningsfull och (ibland) lite lagom skrämmande berättarstund för hela familjen. Tid: 60 minuter. Ålder: alla (eller anpassad till en viss åldersgrupp) Pris: efter överenskommelse.