Kanelbullens dag!

Idag, mina vänner, är det Kanelbullens dag! I vanliga fall har jag inte så mycket till övers för alla de här ”dagarna” som snart fyller hela almanackan och ingen kommer ihåg, men Kanelbullens dag har en speciell plats i mitt hjärta. Fram för allt för att jag älskar bullar (förstås) men också för att den är instiftat av något så rekorderligt som Hembakningsrådet. Gå in och titta på deras sida: http://www.kanelbullensdag.se/ Och ät en bulle eller två (fem, kanske, om du bakar dem själv)!

Kanelbullar, mmm!

Kanelbullar, mmm!

Själv bakar jag kanelbullar efter ett hederligt standardrecept:

100 gram smör, 5 dl mjölk, 50 gram jäst, 3/4 dl socker, 1/2 tsk salt, 2 tsk stött kardemumma, ca 14 dl vetemjöl (mer eller mindre beroende på mjölet).

Smält smör, blanda med mjölken. Rör ut jästen i den fingervarma degvätskan, blanda i resten av ingredienserna och rör ihop till smidig deg som får jäsa 40 minuter-1 timme.

Gör fyllning under tiden: 100 gram smör plus 2-3 rågade msk kanel (eller 1-2 msk kardemumma) och 5-6 msk socker. Just det, jag gör alltid dubbel sats med fyllning, det är knepet med goda bullar som smakar mycket och inte blir torra. Det, och att använda äkta smör. Vill man äta något nyttigt kan man baka bröd istället.

Ta upp degen på bakbord, knåda den smidig. Dela i två hälfter. Kavla ut till en platta och bre på fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar. Och här kommer ett tredje knep: tro aldrig på antalet bullar som anges i recept – de blir små och tråkiga. Gör några färre och större istället (hur många och hur stora som är lagom känner man intuitivt) men cirka 35-40 brukar jag göra. Lägg i formar eller på bakplåtspapper på plåten. Låt jäsa igen på plåten, drygt 30 minuter. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och/eller hackade nötter och grädda i 225-250 grader, beroende på din ugn, i 5-10 minuter beroende på storleken på bullarna.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s