Sju blommor under kudden

Midsommarhelgen har kommit och gått och sommarlugnet har lagt sig över Sverige. Nu är det semestertider med lata barfotadagar, bad och jordgubbar för många.

Midsommar är på många sätt romantikens högtid, ett exempel på det är traditionen med att plocka sju sorters blommor och lägga dem under kudden för att drömma om den man skall gifta sig med. I bondesamhället fanns många traditioner kring spådomar och ofta var de förlagda till nätterna vid stora högtider (gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga sades vara svagare då och detta troddes göra dessa nätter särskild magiska). Alldeles tyst skulle man vara medan man plockade blommorna, sju eller nio är det vanligaste antalet (båda dessa siffror har rykte om sig att vara magiska tal). Ibland sades det också att man skulle klättra över en gärdsgård mellan varje blomma man plockade. Kanske kan man se det som en symbolisk gränsöverskridning, som förde plockaren längre ifrån människornas värld och närmare den förtrollade.

Men det här är ju en sed som för de flesta var (och är) mer på lek än på allvar, som det ofta brukar vara när det gäller kärleksspådomar. Idag är det mest barn som plockar blommor och lägger under kudden men för några år sedan läste jag faktiskt om en undersökning gjord av en dejtingsajt, där förvånansvärt många vuxna sade sig ha plockat blommor att drömma på.

Och nej, jag lade inte blommorna på bilden under min kudde. Förutom att jag har en stilig sambo och inte behöver grubbla över detta ämne så har jag aldrig någonsin lyckats hålla tyst ända tills jag somnar (för det måste man nämligen om magin skall fungera). En gång, när jag plockade blommor som barn, var jag faktiskt tyst ända tills jag krupit ner under täcket men precis när jag stängde ögonen sa jag av gammal vana ”god natt” till min syster som låg i sängen på andra sidan rummet.Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s