Blåbär och brännvin

Sommarens första blåbär

Igår plockade vi sommarens första blåbär, jag och mitt storebarn. Sen gjorde vi paj på dem, för jag lovade i ett svagt ögonblick att han skulle få bestämma (fast det skulle kanske ha blivit paj om jag hade bestämt själv också…)

Blåbärens rika innehåll av antioxidanter har de senaste åren gjort dem väldigt populära och vi äter gärna de vackra bären både för den goda smakens skull och för deras effekt på hälsan. Förr användes blåbär i folkmedicinen för att råda bot på diverse magåkommor.  Det gör de ju fortfarande förresten -vem har inte fått rådet att dricka blåbärssoppa när man är magsjuk?

Torkade blåbär gavs mot diarré och kolik. Mot ”ont i magen” (som kunde bero på magkatarr, inflammationer, cancer, tarmvred mm) användes bland annat avkok på blåbärsblad och blåbärsbrännvin. Brännvinn användes ofta i folkmedicinen, dess styrka och brännande smak ansågs driva bort sjukdomarna. Och brännvin i kombination med läkeväxter eller magiska botemedel (som till exempel huggormsbrännvin) sågs som särskilt kraftfulla eftersom det gav dubbel effekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s