Mot nya äventyr!

Sovande trollungar, Tomteland

Sovande trollungar, Tomteland

Halloween har kommit och gått och julen står, om inte för dörren, så i alla fall på gårdsplanen och stampar.

Själv har jag gett mig ut på nya äventyr. Sedan några veckor tillbaka är jag tjänstledig från Nordiska museet för att doktorera i folkloristik vid Åbo akademi. Jag kommer att forska kring hur väsen och varelser i folklore brukas i turistsammanhang med fokus på hur de gestaltas och vilka föreställningar om dåtid och samtid som förmedlas genom dem.

Det är väldigt spännande och jag ser fram emot att se vart de nya stigarna bär mig! Därför är jag nu tillbaka här på min egen blogg och kommer att fortsätta att berätta om folklore och folkloristik – och om vardagen som folklorist och mitt forskningsprojekt förstås.

Älvadrottningen, Trolska skogen

Älvadrottningen, Trolska skogen

3 tankar på “Mot nya äventyr!

 1. Hej Tora! Det låter som ett mycket intressant ämne du skall doktorera på. På något sätt har jag lite anknytning till ämnet i o m att jag håller på att skriva en bok om sägen-platser och de berättelser som är knutna till dem i min egen hemkommun. Jag omtolkar de ofta väldigt kortfattade gamla sägnerna till noveller. Förhoppningsvis kan dessa berättelser locka folk (turister och lokalbefolkning) att komma och se de platser där de utspelas. Kommer att ha kartor och bilder på de olika platserna.
  Jag har tidigare skrivit en guidebok till kommunens forn- och kulturlämningar (jag är arkeolog i grunden).

  Förresten, vi tycks ju ha pluggat på samma ställe och har en och annan gemensam bekant 🙂

  Hälsningar

  Jerry

  • Hej Jerry!
   Vad kul att du tycker det, jag tycker själv att det är ett väldigt spännande fält att utforska. Roligt med ditt bokprojekt också, den vill jag gärna läsa när den är klar 🙂

   • Hej! Tack för ditt svar. Ja, du skall givetvis få läsa den när jag är klar 🙂 Jag hoppas bli klar nu i år. Jag har blivit inspirerad av bygdeböcker, gamla reseskildringar (bl a Djurclous ”Antikvitets-intendentens berättelse” och fornminnesregistret, men också av ännu kvarlevande muntliga sägner som jag varit lycklig nog att få höra. Idén att göra om sägnerna till skönlitterära noveller har jag främst fått från Helmer Linderholms utsökta novellsamlingar ”De ulvgrå” (1972) och ”Nattens vilda jakt” (1981) vilka bygger på sägner och skrönor från 1700-talets Bergslagen, De är oerhört läsvärda och rekommenderas varmt (ifall du inte redan läst dem).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s