Mot nya äventyr!

Sovande trollungar, Tomteland

Sovande trollungar, Tomteland

Halloween har kommit och gått och julen står, om inte för dörren, så i alla fall på gårdsplanen och stampar.

Själv har jag gett mig ut på nya äventyr. Sedan några veckor tillbaka är jag tjänstledig från Nordiska museet för att doktorera i folkloristik vid Åbo akademi. Jag kommer att forska kring hur väsen och varelser i folklore brukas i turistsammanhang med fokus på hur de gestaltas och vilka föreställningar om dåtid och samtid som förmedlas genom dem.

Det är väldigt spännande och jag ser fram emot att se vart de nya stigarna bär mig! Därför är jag nu tillbaka här på min egen blogg och kommer att fortsätta att berätta om folklore och folkloristik – och om vardagen som folklorist och mitt forskningsprojekt förstås.

Älvadrottningen, Trolska skogen

Älvadrottningen, Trolska skogen

6 tankar på “Mot nya äventyr!

 1. Hej Tora! Det låter som ett mycket intressant ämne du skall doktorera på. På något sätt har jag lite anknytning till ämnet i o m att jag håller på att skriva en bok om sägen-platser och de berättelser som är knutna till dem i min egen hemkommun. Jag omtolkar de ofta väldigt kortfattade gamla sägnerna till noveller. Förhoppningsvis kan dessa berättelser locka folk (turister och lokalbefolkning) att komma och se de platser där de utspelas. Kommer att ha kartor och bilder på de olika platserna.
  Jag har tidigare skrivit en guidebok till kommunens forn- och kulturlämningar (jag är arkeolog i grunden).

  Förresten, vi tycks ju ha pluggat på samma ställe och har en och annan gemensam bekant 🙂

  Hälsningar

  Jerry

  • Hej Jerry!
   Vad kul att du tycker det, jag tycker själv att det är ett väldigt spännande fält att utforska. Roligt med ditt bokprojekt också, den vill jag gärna läsa när den är klar 🙂

   • Hej! Tack för ditt svar. Ja, du skall givetvis få läsa den när jag är klar 🙂 Jag hoppas bli klar nu i år. Jag har blivit inspirerad av bygdeböcker, gamla reseskildringar (bl a Djurclous ”Antikvitets-intendentens berättelse” och fornminnesregistret, men också av ännu kvarlevande muntliga sägner som jag varit lycklig nog att få höra. Idén att göra om sägnerna till skönlitterära noveller har jag främst fått från Helmer Linderholms utsökta novellsamlingar ”De ulvgrå” (1972) och ”Nattens vilda jakt” (1981) vilka bygger på sägner och skrönor från 1700-talets Bergslagen, De är oerhört läsvärda och rekommenderas varmt (ifall du inte redan läst dem).

 2. Hej!

  Det låter väldigt spännande det forskningsämnet du valt där du tittar på folklore och turism. Folkloren borde verkligen kunna locka turister och få dem att känna sig ”förtrollade” .
  Själv håller jag på med en bok som tangerar det temat, jag skriver nämligen om sägenplatser i min hemkommun, eller rättare sagt, jag tar sägner knutna till speciella platser och omtolkar dem i skönlitterär form, eftersom originalen ofta är väldigt kortfattade. Sedan skall jag ha bilder och ev kartor i boken så att folk kan hitta till de ställen där berättelserna utspelar sig.
  Jag har tidigare skrivit en guidebok om forn- och kulturlämningar i min hembygd (jag är egentligen arkeolog).

  Förresten, det verkar som vi båda pluggat i Göteborg och att vi har några eller någon gemensam bekant.

  Skulle kunna vara kul om vi kunde utbyta erfarenhet och tankar då och då kring ett gemensamt intresse.

  Bästa hälsningar

  Jerry

  • Nu är det ju ett tag sen du skrev detta – har precis upptäckt en bunt med kommentarer som jag missat helt förut. Tack – och ja, det är väldigt spännande ämne. Och vad roligt det bokprojekt verkar! Det kanske är klart nu…?

 3. Hej!

  Det låter väldigt spännande det forskningsämnet du valt där du tittar på folklore och turism. Folkloren borde verkligen kunna locka turister och få dem att känna sig ”förtrollade” grin emoticon
  Själv håller jag på med en bok som tangerar det temat, jag skriver nämligen om sägenplatser i min hemkommun, eller rättare sagt, jag tar sägner knutna till speciella platser och omtolkar dem i skönlitterär form, eftersom originalen ofta är väldigt kortfattade. Sedan skall jag ha bilder och ev kartor i boken så att folk kan hitta till de ställen där berättelserna utspelar sig.
  Jag har tidigare skrivit en guidebok om forn- och kulturlämningar i min hembygd (jag är egentligen arkeolog).

  Förresten, det verkar som vi båda pluggat i Göteborg och att vi har några eller någon gemensam bekant.

  Skulle kunna vara kul om vi kunde utbyta erfarenhet och tankar då och då kring ett gemensamt intresse.

  Bästa hälsningar

  Jerry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s