Rötmånad

Rötmånaden kallas den tid på sensommaren då vädret ofta är varmt och fuktigt, vilket gör att maten blir dålig fortare. Den 22-24/7 börjar dessa dagar och slutar den 22-24/8. I bondesamhället lade man förstås märke till att maten surnade eller ruttnade lättare än vanligt. Sår skulle man vara försiktig med under denna tid och akta sig för infektioner och man varnade även till aktsamhet med vilket vatten man tvättade sig i eller drack. Det berättades även en del historier om annat som sades gå fel – rötmånadshändelser- under denna tid såsom till exempel kalvar som föddes med två huvuden.Ett annat namn är hunddagar, som användes redan i det gamla romarriket (eftersom hundstjärnan då står nära solen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s