Spegel, spegel på väggen där…

…säg mig vem som vackrast i landet är.

Ingen med minsta intresse för sagor och populärkultur kan ha missat den våg av sagofilmer och tv-serier med sagotema som sveper fram. Passande, med tanke på att det i år är 200-års jubileum för Bröderna Grimms sagosamling ”Kinder- und Hausmärchen”.

Barnfilmen ”Snövit”( http://www.svd.se/kultur/film/skojfrisk-version-av-sagan-om-snovit_6962319.svd) är en del av denna våg och även del av ett uppmuntrande trendbrott, från väna Disneyprinsessor till äventyrslystna actionprinsessor. Fast fortfarande vackra förstås, gudarna förbjude att en prinsessa skulle vara alldaglig, härjad eller rent av ful. Men modiga, handlingskraftiga prinsessor är inget nytt i folksagorna. Den väna, hjälplösa hjältinnan skapades i mycket då sagorna redigerades inför tryckning för att passa 1800-talets borgerliga ideal.

Själv längtar jag efter den 8:e juni och premiären för Snow white and the huntsman, det ska bli spännande att se vilken transformation motiven från sagan gör i denna förvandling till populärkultur: http://www.snowwhiteandthehuntsman.com/Image

4 tankar på “Spegel, spegel på väggen där…

  1. Den stora frågan är hur produktionsbolaget kunde släppa igenom titeln ”Spegel, spegel – Äventyret om Snövit.” Äventyret OM!? Sticker i ögonen.
    Kul blogg Tora hälsar Andreas i Göteborg

  2. Jag vet inte om du har sett ”Advice For Young Girls From…” serien, men här är Snövit iaf.

    Lysande kritik av Disneysagornas budskap.
    Kram från Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s