Adventskalendern – farlig ockultism eller spännande fantasi?

Läste precis att årets adventskalender har blivit anmäld till granskningsnämnden för att den anses uppmuntra barn till ockultism och spiritism: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/julkalendern-anmald-for-ockultism

Julkalendern verkar väcka starkare känslor än andra program och rädslan för att barnen skall ta själslig skada är ofta kärnpunkten i kritiken. När Ebbe Schön berättade om folktro och asatro efter den legendariska julkalendern Trolltider på 80-talet organiserades protestinsamlingar bland vissa kristna samfund och lämpligheten i att berätta om hedendom och svart magi för barn debatterades ivrigt i media.

Lite lustigt, ter det sig allt när man tittar på det med ett utanförperspektiv. Även den kristna läran innehåller en hel del magiska inslag men det verkar inte ses med samma kritiska ögon. Och inte tror jag barnen tar skada av vare sig det ena eller det andra – inte så länge det finns en trygg vuxen i närheten som kan hålla i handen om det blir för läskigt och hjälpa till att reda ut vad som är verkligt och vad som inte är det.

6 tankar på “Adventskalendern – farlig ockultism eller spännande fantasi?

 1. Pingback: Bisarra kristna hetsar emot Julkalendern i SVT… « Hedniska Tankar

 2. Det var roligt att du tycker om min blogg, tack för det:) Många barn funderar ibland på liv och död och vad som händer efter döden. Kanske är det därför lekar med övernaturligt inslag är så spännande – som ett sätt att utforska de egna gränserna, möta inre rädslor och så småningom komma fram till vad de själva tror. Bengt af Klintberg har skrivit väldigt intressant om detta när det gäller leken Svarta Madam.
  Jag håller inte riktigt med dig om att kritiken mot julkalendern i detta fall verkar vara grundad i en kristen motvilja eller rädsla för hednisk tro – som jag har uppfattat det vänder man sig mot inslagen av spiritism och spöken i programmet. Tron (och rädslan) för spöken/andar är väldigt utbredd och har funnits väldigt länge, och jag skulle inte vilja kalla den vare sig hednisk eller kristen. Detsamma, kan tilläggas, gäller julen som högtid som jag ser det. Den har vuxit fram under så lång tid och med inspiration från så många håll att det inte går att sätta någon etikett på den. De flesta av dagens jultraditioner har sina rötter i den sena 1800-talet, en del kan spåras längre tillbaka och andra håller på att formas i detta nu.

 3. I och för sig finns väl spökrädsla i alla religioner, när de går till överdrift, men nu är det ju faktiskt de kristna som klagar, och vad jag vet har inte en enda hedning vänt sig emot det aktuella TV programmet – ergo och bevisligen ÄR kritiken grundad i just kristen motvilja, eftersom kritikerna framhåller just, att programmet skulle avvika från kristen syn. Se artiklar i ”Dagen”, ”Världen idag” etc. Tanken att ”det inte skulle gå att sätta etikett på Julen”, ”man vet inte var ordet kommer ifrån” (en helt felaktig slutsats – det vet man visst – det har etymologer känt till i hundratals år vid det här laget) eller det eviga jamsiga ”jamen traditioner nyskapas ständigt” vilket kan tas som en ursäkt för att göra en tradition av precis allt, håller jag heller inte med om…analytisk som jag är.. 🙂 Många är rädda för att erkänna det, men den nordiska Julens ursprung ÄR Hedniskt, likafullt – och alla kan skapa sig en Hednisk Jul efter tycke och smak – så härmed tillönskas du hjärtligen en …

 4. Hej!
  Tack för din trevliga och intressanta blogg.
  Får jag passa på rekommendera det förträffliga Arkeologiforum Där bl a detta ämne precis tagits upp. Det finns också andra trådar där religionshistoriska och folkloristiska motiv tas upp till diskussion, bl a gamla skrönor om djur, träden i fornnordisk mytologi och folktro m m. Välkommen.

  http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5770.msg55323/topicseen.html#msg55323

  http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5761.msg55264/topicseen.html#msg55264

  http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3305.msg25858.html#msg25858

 5. Pingback: De Hedniska Julkalendrarna avhandlas i Vetenskapsradion… | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s